Szeretettel köszöntelek a Horgászat Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris nézegetheted a horgász videókat, kapitális harcsákhoz, pontyokat. Beszélgethetsz más horgásztársakkal és feltöltheted saját peca-élményeidet.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Takács Tivadar
Horgászat Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Horgászat Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris nézegetheted a horgász videókat, kapitális harcsákhoz, pontyokat. Beszélgethetsz más horgásztársakkal és feltöltheted saját peca-élményeidet.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Takács Tivadar
Horgászat Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Horgászat Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris nézegetheted a horgász videókat, kapitális harcsákhoz, pontyokat. Beszélgethetsz más horgásztársakkal és feltöltheted saját peca-élményeidet.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Takács Tivadar
Horgászat Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Horgászat Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris nézegetheted a horgász videókat, kapitális harcsákhoz, pontyokat. Beszélgethetsz más horgásztársakkal és feltöltheted saját peca-élményeidet.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Takács Tivadar
Horgászat Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Gondoltam, ha már a fórumban szóbakerült a compó, hát beszéljünk egy kicsit róla. Én idáig egyetlenegyszer fogtam egy áprilisi hideg napon a Mányi horgásztóban.
A tavak.hu oldalon a következőket találtam.
Hol keressük:
A compó lassú folyású folyó és
állóvizeink lakója. Elsősorban iszapos, növénnyel sűrűn benőtt
vízterületeken keressük. Oxigénigénye csekély, ezért vígan megél a
gyorsan felmelegedő kisebb tavakban is. Néha teljesen beássa magát a
vízinövényzet sűrűjébe, ott találja meg táplálékának nagy részét,
vízirovarokat friss növényi hajtásokat, mégis legnagyobb kedvence a
vörösszúnyoglárva, amit az iszapból csipeget. Mocsarakban, lápokban is
megtalálható, régebben a magyar halászok kenyérhala volt. Színe
rendkívül jól alkalmazkodik környezetéhez.
Kapási idők:
Főleg a melegebb hónapokban
horgászhatunk rá eredményesen, tavasszal mikor a jég levonul még
pihenéssel tölt néhány hetet, mikor a víz kezd egy kicsit felmelegedni
csak akkor indul táplálékkeresésre, ilyenkor kapása rendkívül finom
óvatos. Horgászati szempontból a legsikeresebbek azonban a nyári
hónapok, ősszel is táplálkozik de inkább csak a mélyebb részeken
tartózkodik. A telet a vizek legmélyebb pontjain tölti az iszap
közelében. A napszak is fontos horgászati szempontból, a legjobb
eredményt hozhatják a kora reggeli, hajnali, illetve a késő esti órák.
Délben csak borongós idő esestén jelentkezhet. A csepergő eső fokozza
kapókedvét, sőt zivatar elvonultával, mikor a víz feldúsul oxigénnel,
határozottabban kap.
Horgászmódszerek:
Horgászni erre a halfajra
tudatosan csak néhányan horgásznak és csak olyan vizeken ahol szép
számban él. Különös éélményt nyújt finm szerelékkel kihozni a
vizinövényzet buja áthatolhatatlan szövedékéből ezt az igen harcos
halat. Mivel növényzet közt horgászunk, és a fenék közelében kell hogy
keressük a compót ezért az úszós mószerek közül a feltolós, és a
felfektetős módszer jöhet szóba, a csalinak a vízfenéken kell lennie.
Fenekezésnél a csúszóólmos, illetve a csúszóra szerelt etetőkosaras
módszer jöhet szóba, mindig finom szereléket használjunk.
Csalik:
A compóra alkalmazhatjuk a növényi és
állati eredetű csalik széles skáláját, a kukoricától a kenyérgyurmáig
mindent használhatunk, egy fontos szabály van viszont, hogy a csali
idegen szagoktól mentes legyen (pl. dohányosok etetőanyag gyúrás
illetve csalizás előtt gondosan mossanak kezet), a hal ugyanis
rendkívül jó íz és szagérzékeléssel rendelkezik. Ha a gyurmáinkat
különféle aromákkal ízesítjük, vigyázzunk az adagolás mennyiségére, a
túl sok ízfokozó anyag riasztólag hat a halra. Elsősorba az édes
aromákat kedveli, főleg a mézzel érhetünk el nagy sikereket. Állati
eredtű csalik közül első helyen áll a természetes tápláléka a vörös
szúnyoglárva, amelyet vékony húsú horogra feltűzhetünk, de már a
kereskedésekben kapható egy olyan ragasztó amely a vízben nem oldódó és
megfelelően rögzíti a lárvát a horoghoz. Az apró trágyagiliszta,
csonti, vékonyabb pióca is eredményt hozhat, érdemes próbálkozni,
hiszen nem tudhatjuk, hogy éppen mire éhezik meg a halunk, és az sem
mellékes dolog ha esetleg ponty kap a horgunkra.
Etetőanyag
feltétlenül fontos a compó horgászatánál. Elsősorban itt is az édesebb
illatúakat részesítsük előnyben, érdemes a kajába keverni szemes
takarmányt (főtt búza, kukorica, zúzott csillagfürt), illetve apróra
vágott gilisztát, szúnyoglárvát. Egyes helyeken főleg versenyhorgászok,
gyeptéglát gondosan megtisztítanak, majd rászórják az élő caslikat, és
mindenestől behajítják a horgászhelyre, a vízbeéréskor a férgek
kimásznak a gyeptéglából és odacsalják a halakat.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Az év hala 2016. jelöltek
Kecsege, galóca, vágódurbincs
Az új "horgász" törvénytervezet.
Makádon vízp.pecaház kiadó: 70 302-3412